iVilnius.lt

Balandžio 24 13°C

2194

Skaniausios sūrių ir dešrų tendencijos III (Mančego ir Čorizo) (0)

Paskelbta: 2015-11-02 |
Sūriai, dešros ir kumpeliai yra bene populiariausias ingredientas užkandžių lėkštėje. Be jų neįsivaizduojami daugelio Pasaulio virtuvių patiekalai, ypač Europos, Pietų, Centrinės ir Šiaurės Amerikos virtuvių. Net ir Azijoje, kurioje šie produktai šiek tiek mažiau populiarūs, esanti Gruzija neatsiejama be savo sūrio Sulguni, o indų tauta be panyro. Be abejo, britų, prancūzų, vokiečių, italų ir kitų Europos šalių neaplenktų niekas. Tad didžioji sūrių, dešryčių ir kumpių populiacija fiksuojama būtent šiame žemyne. Kaip ir visose srityje, čia egzistuoja mados!

Jau pristatėme populiariausias sūrių ir dešrų rūšys, aptarėme restoranų ir gurmanų lėkštes užkariavusį itališką sūrį buratta bei aštriąją dešrą nduja. Dabar atėjo laikas keliauti į Ispaniją ir paragauti mančego sūrio bei itin populiarios čorizo dešros.

Mančego

Mančego sūrio kilmės vieta laikoma La Mancha regionas Ispanijoje. Iš ten šis sūris ir atkeliauja į gurmanų lėkštes. Šis regionas pasižymi itin sausu ir karštu klimatu, kartais oro temperatūra siekia net 50 laipsnių karščio! La Mancha regionas ypač garsus avimis ir vėjo malūnais, kuriuos išgarsino Don Kichotas. Žinoma, ir mančego sūriu. Pastarasis gaminamas iš avių, kurių ten taip gausu, pieno. Didžioji dauguma sūrio gaminama pieninėse, tačiau jį gaminant labai daug kur veikia rankų darbas – didelė dalis avių melžiamos rankomis.

Mančego aromatai ir skonis priklauso nuo jo brandos ir stilistikos. Mat brandinti jį galima mažiausiai 60 dienų, o daugiausiai 2 metus. Tačiau braziliškų riešutų, karamelės ir net kepto ėriuko aromatai yra būdingi beveik visiems mančego sūriams. Jaunesni sūriai turi daugiau žalių aromatų, o brandesni – ryškesnių ir karamelinių. Kartais burnoje gali būti šiek tiek glitus, riebus, bet tai geros kokybės ženklas.

Mančego priskiriamas kietųjų sūrių kategorijai. Be abejo, kaip ir dauguma kietųjų sūrių, Mančego sūriu mėgaujamasi vienu, jis derinamas su vynu, tiekiamas su įvairiais džemais. Šis sūris mėgstamas ir šefų bei virėjų – patiekalams jis priduoda ryškaus skonio. Mančego keliauja į keptus sumuštinius, meksikietiškas quesadillas, sinkronizadas, juo gardinamos picos bei salotos.

Čorizo dešra

Čorizo dešra pradėta gaminti dar Romėnų laikais. Terminas čorizo neapsiriboja viena rūšimi, šis terminas apima keletą iš kiaulienos gamintų dešrų. Čorizo gali būti šviežia dešra, kurią reiktų virti ar kepti. Tačiau pačios populiariausios – rūkytos, fermentuotos, džiovintos, prieš valgant jų termiškai apdoroti nebereikia.

Čorizo kilmės vieta laikoma Ispanijoje esantis regionas - Iberia Perinsula. Čorizo dešros gaminamos ne tik Ispanijoje, jos atkeliauja ir iš Portugalijos, ir iš Meksikos. Ispaniškos ir Portugališkos čorizo pasižymi ryškiais rūkytais aromatais. Jų gamyboje naudojama rūkyta paprika. O meksikiečiai gamindami labai mėgsta naudoti čili pipirus, tad pastarosios būna šiek tiek aštresnės.

Čorizo yra labai pamėgta virėjų ir mėgstančių gaminti. Ypač paskutiniai metai laikomi čorizo atgimimo metais. Ši dešra keliauja į įvairius troškinius, ja gardinami net azijietiški patiekalai! Su čorizo ruošiami burgeriai ir sumuštiniai, jos kepamos ant griliaus, keptuvėse ar orkaitėse, čorizo keliauja į užkandžių patiekalus, ji derinama net ir su jūros gėrybėmis.

Yra keletas ir išskirtinio subtilaus skonio čorizo, viena tokių - Iberico čorizo. Ši gaminama iš kiaulaičių, mintančių ąžuolo giliukais, mėsos. Galite rasti čorizo pagamintos iš kryžmintos juodųjų ir baltųjų kiaulių mėsos. Tarp populiariausių – Picante, kuri tinka kepimui.

Tiek Mančego iš La Manchos regiono, tiek čorizo tiesiai iš jos kilmės vietos įsigijau krautuvėlėje “Ispaniškas maistas”. Šioje krautuvėlėje galite rasti ispaniškų vynų, ispaniškų aliejų, alyvuogių, balzamiko, chereso, be abejo, kumpių, dešrų, sūrių ir kitų gurmaniškų delikatesų.

Krautuvė “Ispaniškas maistas”, Tilto g. 33A, Vilnius

Autorė: Urtė Mikelevičiūtė, www.dervynas.lt 

Komentarai (0)
Facebook komentarai

Taip pat žiūrėkite

Naujausi VIDEO

ups