iVilnius.lt

Gruodžio 11 13°C

Pramogos
Pagrindinis > Naujienos

Vyno ir desertų derinių čempionato dalyviai stebino savo išmone (0)

2015-11-15
Pirmadienio vakarą gurmaniško skonio megėjai rinkosi į jau šeštąjį kartą vykusį atvirąjį Lietuvos vyno ir desertų derinių čempionatą. Net 17 dalyvių komandų varžėsi vertinimo komisijai patiekdami išskirtinių desertų ir vynų derinius. Šių metų nugalėtojais tapo restorano „Time“ komandos dalyviai: Andrius Kubilius, Audrius Simpukas ir Andrej Anisk.

„Nes visa tai, kas yra skanu, yra skanu“, - taip savo derinį apibūdino „Time“ komanda, patiekę obuolių sūrio tartaro, kaštainių kremo, balto šokolado putėsių, kaštainių trupinių, sūrios karamelės ir bruknių dulkių desertą „Ruduo“ bei „Gintaro Sino Apple Icewine“ vyną.  

„Lietuviško gamintojo vynas puikiai paryškina obuolių sūrį, o sūris – vyną. Kaštainių kremas sušvelnina alkoholiškumą, viską suriša į vientisą struktūrą. Desertą vainikuoja kaštainių trupinių traškumas“, - derinį pristatė nugalėtojai. 

„Desertas buvo skanus, puikios tekstūros. Vynas skonį tik papildė, suteikė dar vieną sluoksnį – tai pakylėjo, - derinį apibūdino varžybų iniciatorius ir vertinimo komisijos pirmininkas Arūnas Starkus. Nors tai buvo saugus žingsnis, kadangi deserte nebuvo įkomponuoti ne desertiniai ingredientai.“

Restoranas „Time“ ir 2012 metais laimėjo čempionatą. Anot A.Starkaus, jų pergalė – ilgo darbo rezultatas, kuriam ruošiamasi visus metus.

Lygiavertiškos varžybos

Pasak vertinimo komisijos pirmininko, kiekvienais metais čempionate pasirodo 6-7 itin stiprios komandos, kurių rezultatai būna labai panašūs, o pergalė pasiekiama vos kelių taškų skirtumu – tokia situacija susiklostė ir šiemet. 

Dviem balais nuo pirmosios vietos atsilikę, antrosios vietos bei „lengviausio derinio“ apdovanojimo laimėtojai – restorano „Dine“ komanda, patiekusi desertą „Peletrūno zefyras“ bei „Purnotto Moscato d‘Asti DOCG 2014“ vyną. Trečioji vieta atiteko komandai „R&J“, patiekusiai desertą „HoneyMoon“ bei „Dr.Loosen 2013 Riesling Beerenauslese“ vyną. „Lietuviškiausio deserto“ apdovanojimą gavo komandos „Sweet Root“ desertas „Meduolis su obuoliais, aguonomis ir ajerais“, o „geriausio vyno“ nominaciją laimėjo komandos „Kempinski Telegrafas“ parinktas „Mastroberardino Antheres Irpinia Aglianico DOC Passito 2010“ vynas, kurį komanda apibūdino kaip intensyvaus, sodraus, galingo skonio ir įvairiausių skonių aromato vyną. 

Naujos šių metų tendencijos

„Kiekvienais metais čempionate išryškėja tam tikros tendencijos, šiais metais mes pastebime labai daug stiprinto vyno ir tarsi praeities nostalgijos, vaikystės atsiminimų įkvėptų desertų derinių, - čempionatą komentavo A.Starkus. Galima sakyti, jog desertai intelektualėja – bandoma stebinti ne vien skoniu, tačiau ir pristatoma istorija ar kontekstu, prisiminimų sukėlimu – tai verčia susimąstyti valgant, o desertai tampa tarsi šiuolaikinio meno kūriniai.“

Čempionate ir svečiai iš Estijos

Be laimėtojų šiais metais vyno ir desertų derinius patiekė bei pristatė ir komandos „IDW Esperanza“, „Ertlio namas“, „Uoksas + Celler Piñol“, „ČIOP ČIOP“, „Jungtinės Pajėgos“, „Toma & Ada”, „Salvete“, „XIX amžius“, „Buon Giorno“, „Du mėnuliai“, „Dublis“, bei iš Estijos atvykusi „Graspop“ komanda. 

Komisiją sudarė 10 vertintojų: Arūnas Starkus, Linas Vaitulevičius, Beatričė Laurinavičienė, Elena Pipiraitė-Zimblienė, Aidas Puklevičius, kasmetinių geriausio Estijos restorano rinkimų organizatorė Ene Ojaveski, maisto tinklaraščių „Debesys“, „Virtuvės mitų griovėjai“, „Laimės skonis“ atstovai. 

Renginį organizavo Someljė mokykla, Lietuvos someljė asociacija ir Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija. 

Autorė: Domantė Juknonytė

Nuotraukų autorė: Rita Bacytė-Starkuvienė.

Visas iVilnius.lt naujienas galite sekti socialiniame tinklalapyje „Facebook“!

Komentarai (0)
Facebook komentarai

Taip pat skaitykite

Naujausi straipsniai

ups