iVilnius.lt

Gruodžio 06 13°C

Verslas
Pagrindinis > Naujienos

„Vilniaus duona“ atidarė moderniausią duonos gamyklą Baltijos šalyse (0)

2016-05-12
Nuotr.: R. Dačkus
Ketvirtadienį, gegužės 12 dieną, didžiausia duonos gamintoja Baltijos šalyse UAB „Vilniaus duona“ žengė reikšmingą žingsnį savo daugiau nei 130 metų istorijoje – oficialiai atidarė naują kepyklą ir tapo moderniausia duonos gamybos įmone Baltijos šalyse. Iškilmingame atidarymo renginyje dalyvavo Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Naujoji kepykla, į kurią investuota 9,3 mln. eurų, atidaryta išplėtus senąją sostinės V. A. Graičiūno gatvėje esančią kepyklą. Dabartinis statinių plotas yra beveik 2,5 karto didesnis ir siekia 10 955 kv. m.

Anot „Vilniaus duonos“ komercijos direktoriaus Gražvydo Juknos, naujoji kepykla žymi naują įmonės veiklos etapą – įdiegtos dvi papildomos gamybos linijos, skirtos batonams ir sparčiai populiarėjančiai sumuštinių duonai, leis padvigubinti šios kepyklos gamybos apimtis ir pasiūlyti daugiau naujų modernių gaminių bei užtikrinti dar aukštesnę jų kokybę.

G. Jukna kaip pagrindinį naujos kepyklos išskirtinumą ir didžiausią naujovę įvardija „Clean room“ – tai švari patalpa, kurioje oras daug kartų išvalomas per itin modernius filtrus, todėl jis čia yra 10 000 kartų švaresnis už tą, kuriuo įprastai kvėpuojame.

„Ši naujovė padeda užkirsti kelią mikroorganizmų patekimui į aplinką, kurioje pakuojama duona, ir užtikrina ilgesnį produktų galiojimo terminą, nenaudojant konservantų. Visi šioje vietoje sumontuoti konstrukciniai elementai atitinka reikiamus ISO patalpos klasifikavimo reikalavimus, ir joje gali dirbti tik tie darbuotojai, kurie išklausė reikiamus kursus ir išlaikė specialius testus“, – pasakoja G. Jukna.

Kitos svarbios naujovės – tai modernios maišyklės ir gamybos linijoje naudojamas robotas, kuris leidžia sumažinti rankų darbą kepykloje, bei nauja kvietinių raugų sistema, suteikianti duonos gaminiams papildomą aromatą, drėgnumą.

Naujoje „Vilniaus duonos“ kepykloje įdiegtos dvi gamybos linijos, skirtos batonams ir sumuštinių duonai. Todėl, anot „Vilniaus duonos“ komercijos direktoriaus, šios produkcijos pirkėjų laukia daugiausia naujovių.  

„Planuojame vartotojams pasiūlyti daugiau inovatyvios sudėties ir išvaizdos duonos gaminių, praturtintų naudingomis medžiagomis, taip pat sveikesnių produktų liniją“, – sako G. Jukna.

Abiem gamybos linijoms veikiant visu pajėgumu, kepyklos, kurioje dirba 147 darbuotojai, našumas pasiektų apie 80 000 kg duonos gaminių per dieną.

„Vilniaus duonos“ komercijos direktoriaus teigimu, naujoji kepykla bus taip pat labai svarbi ir siekiant eksporto augimo.

„Naujoji kepykla mums leis ne tik sustiprinti pozicijas Lietuvoje ir Baltijos šalyse, bet ir visame pasaulyje. Dėl jos įmonė galės smarkiai padidinti eksporto apimtis ir pasiūlyti daugiau specialiai užsienio šalių vartotojams skirtų gaminių“, – sako G. Jukna.

„Vilniaus duonos“ eksporto rodikliai jau 2015 m. smarkiai šoktelėjo į viršų – įmonė eksportavo 66 proc. daugiau produkcijos nei 2014 m. Pernai ši suma siekė 1,5 mln. eurų, o užpernai – 0,9 mln. eurų.

Praėjusius metus „Vilniaus duona“ pabaigė pasiekusi rekordinę rinkos dalį modernios prekybos segmente – „Nielsen“ rinkos tyrimų duomenimis, 2015 m. gruodžio–2016 m. sausio mėnesiais įmonės užimama dalis sudarė 37,4 proc.

Ypatingai proga pažymėti – 2 m kepalo pjovimas ir rekordinis duonos paveikslas

Oficialus naujos „Vilniaus duonos“ kepyklos atidarymas buvo pažymėtas ypatingu ritualu – „Vilniaus duonos“ ir įmonių grupės VAASAN Oy, kuriai priklauso Lietuvos duonos gamintoja, vadovai kartu su Prezidente D. Grybauskaite kartu perpjovė 2 m ilgio juodos ruginės duonos kepalą.

Renginio metu taip pat svečiams pirmą kartą buvo pristatyta žinomos menininkės Jolitos Vaitkutės specialiai šiai progai sukurta duonos instaliacija, vaizduojanti Vilniaus arkikatedrą ir varpinės bokštą. Iš 1160 „Toste“ duonos riekelių sukurti šį paveikslą autorei ir jos komandai prireikė 80 valandų.

Lietuvos rekordų registravimo agentūra „Factum“ šį meno kūrinį paskelbė didžiausiu sumuštinių duonos paveikslu šalyje.

G. Juknos teigimu, menininkė J. Vaitkutė savo kūrinyje sugebėjo puikiai apjungti duonos kepimo tradicijų ir modernumo aspektus, kuriais remiasi „Vilniaus duona“.

Visas iVilnius.lt naujienas galite sekti socialiniame tinklalapyje „Facebook“!

Komentarai (0)
Facebook komentarai

Taip pat skaitykite

Naujausi straipsniai

ups